Всичко, което трябва да знаеш за доброволчеството

 Всичко, което трябва да знаеш за доброволчеството

Нека поговорим за значението на думата „доброволец“. Може би повечето хора си представят в тази роля някой, който отделя част от времето си, за да помага на върастни хора, да копае градинки и да се занимавам с деца. Да си доброволец обаче е много повече. По време на това приключение създаваш приятелства, учиш нови неща и ставаш част от каузи, които имат потенциала да направят света по-добро място. Освен това се срещаш с всевъзможни личности, докато се забавляваш и развиваш умения, които много вероятно ще ти бъдат от полза в някакъв етап от живота ти.

Представи си например, че си натоварен с отговорността да координираш екип от шестима доброволци. Изпълнението на тази задача може да бъде първият ти опит, свързан с менажирането на хора. Тя ще изисква от теб да развиеш умения, свързани с управление на времето, проактивност, поведение в кризисни ситуация. Бъди сигурен, че те ще ти бъдат ценни не само в професионален, но и в личен план.

Чуй историята на 19-годишната Аделина, която вече управлява благотворително сдружение с екип от 17 младежи. Ади ще сподели опита си от виртуалната сцена на Future Makers 2020 на 21 ноември. Регистрирай се безплатно за събитието на този линк.

Има ли различни „видове“ доброволчество?

Ако искаш да се ангажираш с доброволческа дейност, е добре на първо време да прецениш с какво искаш да се занимаваш, как можеш да бъдеш полезен и колко време можеш да отделиш за каузата, която искаш да подкрепиш.

Ако разполагаш с ограничено време и искаш да подкрепиш конкретна инициатива, в определен ден и час, може да потърсиш възможност за доброволчество на място, по време на събитие например. Това може да бъде вълнуващо преживяване, което ще те срещне с много нови хора и ще те изправи пред неочаквани предизвикателства – като например да „подхвърляш“ стекове с вода или да отключиш детективския си нюх при разпределянето на забравени вещи.

В случай че търсиш по-дългосрочен ангажимент и искаш да влагаш времето и усилията си в подкрепа на по-мащабна кауза, можеш да се присъединиш към проект, който има нужда от регулярна подкрепа. Със сигурност ти най-добре би могъл да прецениш с какво и как можеш да бъдеш полезен, в зависимост от опита, компетенциите и интересите ти. В твои ръце е и изборът на какъв тип кауза да се посветиш – в сферата на екологията, социалните дейности, хуманитарната подкрепа или друго. 

Каквото и да решиш, имай предвид, че доброволчеството е неплатена, но отговорна работа, към която е нужно да се отнасяш с нужната доза уважение и коректност.  Прецени добре силите и възможностите си и опитай – само така имаш шанс да откриеш „твоето нещо“.

Как се става доброволец?

Лесно! Има много организации, набиращи доброволци и не чак толкова много, но пък достатъчно места, на които можеш да потърсиш информация за актуалните в момента възможности. Можеш да прецезираш търсенето си съобразно възможностите и плановете си. Ние ще ти помогнем, разбира се, като те запознаем с няколко различни варианта.

Доброволец за един ден

Ако искаш да се посветиш на едно конкретно събитие в един конкретен ден, можеш да бъдеш част от екипа на различни конференции, маратони, изложения и т.н. Участието ти на място може да бъде свързано с посрещането на гостите, координацията на участниците, логистиката или друго. Имай предвид, че е много вероятно участието ти да изисква предварителна подготовка, по време на която организаторите ще те запознаят с темата и организацията на събитието, както и с твоите отговорности.

Доброволчество, свързано с различни отговорности в една сфера

Като част от екипа на доброволците от „Български червен кръст“ например ще имаш възможност да помагаш по различни начини и на различни места на организацията, която подкрепя уязвимите хора в бедствени и кризисни ситуации. На този принцип действат и доброволците към дирекция „Превенции“ към различните общини. В някои региони има и организирана доброволческа служба в различни направления, както е в град Варна.

Доброволчество, свързано със сходни отговорности в различни сфери

Такъв тип доброволчество се случва в младежки клубове, организации и ученически/студентски съвети, където доброволците са ангажирани с определени отговорности целогодишно, но те се отнасят към дейности в различни сфери.

Къде да се запиша за доброволец?

За начало можеш да разгледаш Информационния портал за неправителствени организации в България. Там ще намериш не само възможности за краткотрайно доброволчество, но и да се свържеш с проактивно с организации, които набират членове. На сайта можеш и да публикуваш своя обява, в която да посочиш в какви доброволчески инициативи би искал да се включиш и да дадеш възможност на заинтересовани организации да се свържат с теб. 

Не забравяй да разгледаш и платформата Timeheroes.org, която е специалното място за набиране на доброволци за различни инициативи. Имаш възможност и да филтрираш по град, време и вид на инициативата, както и да споделиш собствена такава.

Можеш да откриеш съмишленици, отдадени на начинания с кауза и на стартиращата платформа Доброволец.com. Част от екипа на проекта са Ива и Ева, които ще говорят на тема „Не дали, а защо. „Професия“ доброволец“ по време на младежкото събитие Future Makers 2020.

Друго място, където можеш да погледнеш, е YOUTHub, където освен всевъзможни младежки възможности, се публикуват и обяви за различни доброволчески инициативи. От теб остава да се запишеш.

А ако си ученик, винаги можеш да се включиш в ученически/студентски или младежки съвет. Там не само ще развиваш дейността на съвета, но и ще бъдеш част от младежка общност, която работи за положителна промяна в обществото и света.

Споменхаме ли, че можеш също така да се присъединиш и в няколко доброволчески групи във Facebook? Такива са: Доброволчество / Обмени / Обучения и Стажове, Зоо доброволци, Доброволци кръводарители, и още много други.

Автор: Катерина Русева

ПОБЪРЗАЙ! Запази своето място за Future Makers 2020