Кои клишета ти пречат да станеш успешен?

 Кои клишета ти пречат да станеш успешен?

Много хора смятат, че успехът се изразява в голяма къща, няколко коли в гаража и екскурзии до атрактивни дестинации. Тези неща са всъщност само израз на успеха, едно от многото негови лица. Самият той е най-напред начин на мислене и светоусещане. 

Какво ни пречи да мислим като успели личности? Най-често това са клишетата, с които сме закърмени. Нека разгледаме някои от тях по-подробно.

Всичко става с връзки

Това е любимата фраза на старото поколение, която чуваме често и от родителите ни. Живели в различни обществени и политически времена, те са се убедили, че успяват само силните на деня. Ако обаче приемем да вярваме в това, омаловажаваме собствените си умения и таланти. Примиряваме се, че не сме способни да постигнем успех и точно това получаваме. 

Нямам достатъчно опит

Вярването, че успехът идва само при хората с голям трудов стаж и много дипломи, е доста далеч от истината. Най-известният пример за това е Стив Джобс, който прекъсва колеж, за да прави това, което обича. Или Майкъл Дел, основателят на Dell Computers, който също прекъсва университетското си обучение.

Разбира се, опитът е от значение. Тук обаче не става въпрос единствено за образованието, а и за опита ни от живота, срещите ни с различни от нашите идеи и откриването на нови възможности.

Трябва ми голям начален капитал

Това е фраза, която много от предприемачите вероятно са чували. Разбира се, всеки нов бизнес има нужда от средства. Не бива обаче да забравяме, че в голяма част от случаите е възможно да развием своята идея дори с малък бюджет. Да вземем например историята на инженера Борис Бачев и как той стартира свой бизнес със 120 лева, която ще намерите на сайта на Smartmoney.bg

Вдъхновен от идеята да бъде предприемач, Борислав Йорданов пък дава старт на бранда за рециклирани тениски Resume, който обвързва със страстта си към спорта и отдадеността си към каузата за опазване на околната среда. Неговият разказ „Инфлексна точка: решението, което може да промени живота ти“, може да чуете по време на младежкото събитие Future Makers 2020.

Дигиталната среда, в която живеем, изобилства с безплатни платформи за създаване на сайт, реклама и др. Можем също да намерим свободни за ползване дизайни и криейтив материали.

Идеята ми не струва

Липсва ти оригиналност, никой няма да хареса това, което правиш. Откажи се. Винаги има шанс да чуеш това от някого, на когото представяш идеята си. Да чуеш, обаче, не значи да повярваш. Колкото е шарена цветовата палитра, толкова сме различни и ние като хора. Един се вълнува от музикалните тенденции, друг обожава да чете за самолети и двигатели. Най-добрият начин да разберем дали идеята ни струва е да я тестваме и постоянно да събираме различни мнения.

Не трябва да смесвам работата с удоволствието

Едно от най-важните правила на корпоративния свят ни учи да разграничаваме работата от удоволствието, за да бъдем истински професионалисти. Това обаче ни лишава от нашата креативна същност, от способността по детски да изследваме света около себе си и да раждаме оригинални идеи – неща, много важни за успеха.

За радост все повече фирми в последните години откриват ползите от малките удоволствия на работното място. Сигурно сте чували за Google, чиито служители могат отидат на работа с кучето си, да ползват фитнес зала и да получат масаж напълно безплатно. Да не забравяме възможността в 20% от времето да работят върху проекти, които им доставят удоволствие и са полезни за компанията.

Не трябва отстъпвам от мнението си

Остаряло е мисленето, че за да сме успели, трябва да не отстъпваме от начина, по който правим нещата. Защитавайки идеята си на всяка цена понякога оставаме слепи за много добри възможности и потенциални рисковете. Различното мнение е това, което ни кара да излезем от зоната си на комфорт. Когато сме отворени към здравословна критика, можем да усъвършенстваме идеята си и да успеем.

Да се научим да мислим като успели хора изисква постоянство и упоритост. Веднъж успели да се освободим от клишетата, които ни дърпат назад, ще видим свят от възможности, които само чакат да бъдат осъществени.

Автор: Паулина Зарева

ПОБЪРЗАЙ! Запази своето място за Future Makers 2020