Как да започнеш да приемаш себе си такъв, какъвто си

 Как да започнеш да приемаш себе си такъв, какъвто си

Дълго време мислих по този въпрос, преди да седна да пиша. Смятам, че приемането започва, когато човек преживее много и различни неща, като това не е свързано непременно с възрастта като число. Човек започва да се приема тогава, когато намери вътрешен мир и хармония, когато разбере, че нещата около него са относителни, когато започне да изпитва удоволствие от ежедневните неща.

За вътрешния мир и хармонията

Те идват, когато човек престане да си вменява чувство на вина и да се самообвинява за нещата, които няма и които си е представял, че трябва да притежава. Това обикновено е свързано със сравнения, които ние подсъзнателно правим въз основа на света около нас – семейство, приятели, колеги. Проектирането на чужди идеи и желания върху нашия живот прави съществуването ни натоварено и го поставя под едно непрестанно сравнение и необходимост от догонване на нещо, което не усещаш като твоето призвание. И само щом се освободиш от тези въображаеми нужди, животът може да е една поредица от действия и събития, които отговарят на реалните ти стремежи и желания.

За относителните неща

Има ли една единствена дефиниция на красота, на съвършенство, на успех, на щастие? Да, има от части такива и те са силно зависими от контекста, културата и обществени нрави и социални норми. В азиатските страни големият корем е символ на щастие, а бялата кожа е издигната в култ и е част от женската красотата. В много други държави спортната фигура и обилният слънчев загар са част от здравословния начин на живот, който се свързва и с успешен живот. През Ренесанса закръглените женски форми са били издигнати на пиедестал, докато през последните десетилетия на 20-и век мерките 90-60-90 см. стават идеалът за съвършено тяло, който после е изместен от размера “size 0” в началото на 21-и век. Ще откриете толкова разнородни определения на успех и щастие, колкото различни хора попитате. Оттук и идеята, че ако имате фиксирана представа да постигнете нещо, защото това е непременно ключът към друго нещо, то постигайки го, не значи, че другите ще ви ръкопляскат и ще „блеснете“. Просто защото нещата имат различно значение за отделните хора.

Чуйте историята на Стефани, която се включва в програмата на младежкото събитие Future Makers 2020 с презентация на тема „Тайната е в несъвършенствата“.

За удоволствието от ежедневните неща

Да изпитвате такова удоволствие може да е особено трудно, ако сте човек на думата „трябва“ и възприемате ежедневието като низ от необходими действия: трябва да направя това, трябва да свърша онова. Щом усетите, че това е животът ви и той се случва и чрез тези действия, тогава може да настъпи промяната у вас и да вършите нещата с усмивка и увереност. Именно усмивката е външният израз на вътрешния баланс и хармония. А увереността идва от осъзнаването на това колко относителни са нещата, и че може да не получите очаквания резултат, дори когато сте дали най-доброто от себе си, но въпреки това знаете, че сте се постарали. Просто защото има безброй други фактори, които са извън вашия контрол.

Разбира се, може да доразвиете и да конкретизирате тези три идеи за себе си. Пътят до това да започнеш да се приемаш, е различно дълъг за всеки човек. Някои биха го нарекли втори живот, а всъщност той започва тогава, когато човек осъзнае, че има само един живот.

Автор: Милена Младенова

ПОБЪРЗАЙ! Запази своето място за Future Makers 2020