Предприемач или служител – това е въпросът!

 Предприемач или служител – това е въпросът!

Защо бихме си задали този въпрос? И за какво да сме подготвени, когато правим избора си?

Преди да потърсим отговор на въпроса от заглавието, се връщам една стъпка назад, към основния въпрос „Какво искам да работя“? Вярвам, че оттам започва пътят на кариерното ни развитие и затова е толкова важно да дадем отговор първо на този въпрос.

Денонощието ни е посветено на сън, свободно време и работа. Така разделено излиза, че 1/3 от времето ни е работа. Можем сами да решаваме кога и колко да спим, спрямо заниманията и интересите си избираме с кого и как да прекарваме свободното си време, и, съвсем естествено, изборът какво да работим също е наш. Т.е. това е част от нашето благополучие и удовлетвореност, и колкото по-подходящ е изборът на работа за нас, толкова по-щастливи се чувстваме.

След като сме избрали с какво искаме да се занимаваме, идва и въпросът дали да сме предприемачи или служители. И тук, бих казала, че отговорът на този въпрос в голяма част от случаите не е предопределен от избора на професия. Разбира се, съществуват и дейности, които действително носят предварително отговора в себе си, но в широк спектър от заниманията човек реално има избор, който може да направи. 

Защо е трудно да изберем?

Най-лесното на този избор е, че вариантите са точно два: да си служител или да си предприемач. (Замисли се, че това важи за почти всички дейности – като адвокат може да си на свободна практика, или нает в кантора; като лекар може да си с частна практика, или само зает в болница). Толкова лесно звучи на теория, а е толкова трудно да го осъществим на практика. Всеки от вариантите има своите предимства и недостатъци, а трудността идва от това, че в една голяма част тези плюсове и минуси са променливи. Te зависят както от външни фактори, така и от условностите, част от личния ни живот, които се менят във времето.

Примери за външни фактори са: 

  • Избрал си да стартираш собствен бизнес и настъпва ситуация като тази с COVID 19 (което е почти веднъж на столетие, но се случи точно в наши дни). Тя засяга всички сфери и потребителите ограничават разходите си, дори са принудени да не излизат и да избягват публични масови събирания.
  • Служител си в редакция на печатно издание и заради навлизането на интернет и дигитални издания първо намалява печатният тираж, а след време и напълно спира, заради което екипът е разпуснат.

Примери за лични фактори: 

  • Предприемач си и доходите, които имате, са ти достатъчни за живота, който водиш, до момента, в който създадеш семейство и вече имаш нужда от по-големи приходи. Тъй като не можеш да ги постигнеш само с тази дейност, решаваш да намерите по-добре платена постоянна работа на договор.
  • Работиш в компания и вече рутината те е обхванала, когато твой приятел ти споделя идея за самостоятелен бизнес. Ти имаш нужда да влагате енергията си в друго начинание от настоящето монотонно работно ежедневие и приемаш на мига.

А защо може да е лесно да изберем?

Именно защото можем да променим избора си в последствие! В днешно време човек може да смени не само дейността си, да придобие друга квалификация и да започне в нова сфера. Може също така да направи и още по-грандиозна промяна и от служител да стане предприемач или обратното. Познавам хора – примери и за двете – и считам, че това е напълно естествено. 

По-обичайната посока на промяната е от служител към предприемач, защото така човек първо се запознава с дадена сфера и нейните специфики и придобива ценен опит, преди да я напусне. Замисли се, че другата посока от предприемач към служител също е възможна, когато си видял от първа ръка как се случват дадени неща, на какво да обръщаш внимание, какво значи да организираш и как да ръководиш. Такива хора ще са ценени и в една организация. 

Какъв е отговорът в крайна сметка?

Предполагам, че вече сам се досети, че еднозначен отговор на заглавния въпрос няма! Изборът какъв да бъдеш е твой и той може да се промени, ако вътрешният ти глас го нашепва или обстоятелствата го налагат. Важното е човек да опита, ако иска. Няма правилно и грешно, опитът не е провал, а напротив може да е полезен, ако ти го използваш в бъдещите си действия. И не забравяй: най-важното е да бъдеш удовлетворен в този момент. Обстоятелствата се променят, а с това и нещата в работно отношение, които ни правят щастливи!

Ако и ти си поставен пред избора „служител или предприемач“, ела да чуеш няколко истории от първо лице на хора, направили своите първи крачки като предприемачи. На 21 ноември събитието Future Makers 2020 ще те запознае с Борислав Йорданов, основател на стартъп компанията на Resume. На сцената на младежкото събитие ще излезе и Стефани Събчева, която е начело на проекта Stephanie Sport. Все още можете да грабнеш своя билет на най-ниска цена тук

Автор: Милена Младенова

ПОБЪРЗАЙ! Запази своето място за Future Makers 2020