За теб ли е предприемачеството? Разбери с тези 5 въпроса.

 За теб ли е предприемачеството? Разбери с тези 5 въпроса.

Ако заглавието е привлякло вниманието ти, вероятно в ума ти вече се върти идеята да стартираш собствен бизнес. Може би си студент, или пък служител в компания и искаш да решиш дали да поемеш по пътя на собствените си идеи. Какво е нужно за това? В интернет е пълно със статии, които изброяват какво трябва да направиш: как да планираш дейността, как да определиш профила на клиентите си, каква реклама да направиш, за да се „свържеш“ с тях, какви финансови разчети е полезно да изготвиш. Тук обаче поставям няколко въпроса, които вярвам са основополагащи за решението ти дали да направиш самостоятелене бизнес.

Имаш ли пример, който те вдъхновява?

 

Може би това е първоначалното, което би те довело до идеята да си предприемач. Съществува ли човек или продукт (физически или услуга), който толкова да те вдъхновява, че имаш желанието и ти да следваш пътя на предприемачеството? Средата оформя до голяма степен и възприятието ни за света. Ако ти си докоснат от личност или даден продукт и искаш да ги повториш като значимост и отражение, каквото те дават върху света, може би у теб се е събудила идеята да стартираш собствен бизнес.

 

Обичаш ли да експериментираш и да откриваш/създаваш различни неща?

 

Замисли се дали си от хората, които следват рутината и това ги кара да се чувстват комфортно. Или си от тези личности, които търсят решения в дадена ситуация и са готови да мислят върху подобрения на нещо съществуващо? При положение, че си от втория тип, имаш още една основателна причина да помечтаеш за свой собствен проект. А защо не и да направиш първите крачки от реализацията му?

 

Дисциплиниран ли си?

 

Предприемачеството е примамливо и с това, че имаш свобода и независимост от шефове и от фиксирано работно време. Същевременно обаче ти се изправяш пред съвкупност от задачи, срокове, срещи, които е необходимо да бъдат изпълнени. С това приключва и ежедневната рутина, която е предвидима и на моменти ти дава възможност да отложиш ангажиментите си или пък да ги прехвърлиш на някой друг колега.

 

Имаш ли съмишленици?

 

И най-успешният бизнес се е развил като такъв, защото около основоположника е имало и други хора, които са го подкрепяли. Много рядко в живота можеш да постигнеш нещо, без да имаш седействие от съмишленици – било то от семейството или от приятелите. Повече за ролята не екипа и защо тя е важна за успехите ти на професионалното поприще, може да разбереш от лекцията на Мартина Георгиева, съосновател на Study Hub. На 21 ноември Мартина ще се качи на сцената на младежкото събитие Future Makers 2020 с презентация на тема „Колко части са нужни, за да бъдеш машина?“. Все още може да вземеш билети на най-ниска цена за събитието тук.


Готов ли си да жертваш комфорта и да се изправиш пред предизвикателството?

 

 

Дори и да имаш нова идея за продукт или дейност, ти би могъл да избереш комфорта на това да си служител в компания и в тези рамки да допринесеш за развиването на идеята си.  Някои сфери, в които се изискват много ресурси, този вариант всъщност е единственият възможен. В останалите случаи обаче, когато можеш да започнеш и самостоятелно, се замисли за отражението, което работното ежедневие дава върху личния живот и свободното ти време. 

Ако мислено разделим денонощието на три части: спане, работа и останалото (свободно) време, готов ли си работата да има преимущество над останалите две, ако това е необходимо? Готов ли си да отидеш на плажа, а телефонът ти да е до теб и да приемаш всяко обаждане? Готов ли си за периодите, в които ще е нужни да оставиш настрана хобитата и нещата, които те разтоварват, за да се отдадеш напълно на бизнеса? Подготвил ли си близките си за това, че е възможно понякога работата да е неотложна и да трябва да оставиш всичко друго, за да я свършиш?

 

В заключение

Предприемачеството не е ядрена физика (в повечето случаи…), само че и то си има своите специфики. Колкото по-рано ги предвидиш, толкова по-подготвен можеш да си за тях. Разбира се, непредвидените ситуации са онези предизвикателства, пред които се изправяш, именно за да порастнеш, да се развиеш и подобриш. Както в личен план, така и в работно отношение. И, също както когато опитваш едно ястие, от първа хапка осъзнаваш дали ти харесва или не, така е и с избора на пътя, когато си на професионален кръстопът. Винаги можеш да опиташ и да смениш нещо, ако не е по твой вкус.  

Мисля, че половината от успеха в живота идва първо от това да откриеш в какво си наистина добър. И после да отидеш и да започнеш да го правиш.” – Кърк Дъглас

Автор: Милена Младенова

ПОБЪРЗАЙ! Запази своето място за Future Makers 2020