Не е достатъчно да си умен, за да изградиш успешна кариера. Ето защо.

 Не е достатъчно да си умен, за да изградиш успешна кариера. Ето защо.

И кои са другите качества, които ще ви помогнат да намерите успешна професионална реализация.

До преди двайсетина години стигаше да бъдеш умен, за да си намериш добра работа със задоволителна заплата. В днешно време обаче конкуренцията между компаниите е жестока, а освен това има много стартиращи фирми, които се появяват всеки ден. Това е и причината организациите да търсят не просто умни служители, а хора, които притежават ред други качества и умения. Ето няколко причини, които обясняват защо в нашата технологична ера да си само умен не е достатъчно. Ако откриете, че не притежавате тези умения, опитайте се да ги развиете, тъй като те могат да помогнат много за кариерното ви развитие.

1. Това, че сте интелигентни, не гарантира, че можете да бъдете ефективни под напрежение.

Преди хората са чакали седмици, за да получат едно писмо по пощата.В днешно време обаче сме далеч по-нетърпеливи, тъй като (почти) цялата информация на света е на един клик разстояние. Трудно ни е да изчакаме дори пет секунди, докато уебстраница на монитора пред нас се зареди, преди да изгубим търпение. Липсата на търпение далеч не се появява само по отношение на „взаимоотношенията“ ни с технологиите. Компаниите не са склонни да наемат служители, които не са в състояние да мислят в движение и да намират бързо решения по време на криза. Днес времето и парите са еднакво важни ресурси и се очаква да не ги губите. Така че, ако искате да имате успешна кариера, опитайте се да се научете да мислите под напрежение.

2. Не гарантира, че можете да мислите нестандартно.

Способността да мислиш нестандартно е дар, който не всеки притежава. Тези, които се отличават с това умение, имат естествено предимство пред останалите. Хубаво е, когато служителите умеят да решават проблеми с помощта на конвенционални методи. Хората на високи постове обаче се впечатляват много повече, когато някой им предложи иновативно решение за справянето с определен проблем. Много по-вероятно е един човек, който мисли „извън рамката“, да помогне за развитието на компанията, тъй като той е склонен да поема рискове, които онези, „умните“, биха отхвърлили.

3. Не гарантира, че мечтаете смело.

Умните хора са склонни да претеглят и премислят внимателно всяка стъпка, която предприемат и отказват да излязат извън полето на сигурните решения. Истината е, че поемането на ненужни рискове е безразсъдно и опасно, но понякога в корпоративния свят е логично и необходимо да заложиш на несигурното. Разбира се, винаги има шанс дори един добре премерен риск да доведе до негативни последствия, но често хазартната игра си заслужава.

Мечтателите знаят точно какво искат и се стремят неуморно да постигнат целите си, затова и този тип хора попадат в полезрението на компаниите. Не забравяйте, че успехът идва при онези, които имат смелостта сами да градят своето бъдеще.

4. Не гарантира, че се справяте добре в стресови ситуации.

Да можеш да овладяваш напрежението и да действаш адекватно в стресови ситуации е талант, с който не всички умни хора разполагат. Много често тези, които считаме за умни, не са в състояние да се справят със стресови ситуации, най-вече защото мислят твърде много и се фокусират върху негативните преживявания. Това е проблем за компаниите, които искат кандидатите им да се изправят смело срещу предизвикателствата и да се справят успешно с възникналите кризи. Ето защо е изключително важно да работите в тази посока, ако все още ви липсват нужните умения.

5. Не гарантира, че имате лидерски умения.

Много хора приемат, че е достатъчно да бъдеш умен, за да си добър лидер. Tова изобщо не е вярно, тъй като в много случаи умните хора предпочитат да се съсредоточат върху собствената си работа и се демотивират, когато трябва да участват на много нива от реализацията на един проект. Лидерските умения със сигурност зависят от много повече неща от това да бъдеш просто умен и ако искате да заемате такива позиции, е нужно да развивате целенасочено определени свои качества.   Компаниите трудно биха наели плах, но умен човек на мениджърска позиция, тъй като той няма да може успешно да управлява екипа си. Да се справяш с хората и да ги накараш да работят всеотдайно е само по себе си изкуство.

6. Не гарантира, че имате добри комуникационни умения.

Всички компании търсят мениджъри или управители, които не са просто интелигентни, но имат и добри комуникационни и социални умения. Това, че сте интелигентни, не е свидетелство за факта, че можете да представяте идеите си последователно и убедително. За да имате шанс за повишение и кариерен успех, трябва освен да имате добри идеи, да умеете да се изразявате без капка неувереност и колебание. Защо някоя компания би избрала да развива някого, който не може да изложи мислите и идеите си пред клиентите, партньорите и дори колегите си? 

7. Не гарантира, че можете да постигнете реални резултати.

Умният човек може да прочете параграф и да разбере и запомни прочетеното. Интелигентният човек може да приложи наученото на практика. Компаниите не ценят наизустени знания от учебници. По-важното за тях е дали  този, който стои срещу тях, е в състояние  да разбере теоретичните принципи и да ги използва в работата си. Ако смятате, че разбирате понятия, но не можете да ги прилагате, опитайте да развиете тази своя способност. Това наистина е едно от ключовите качества, които компаниите търсят в днешно време, когато наемат хора или обмислят възможности за повишение.

8. Не гарантира, че сте трудолюбив и старателен.

Умните хора могат да използват капацитета си, за да намерят заобиколни начини за свършване на работата. Това не е етично и тези, които мамят, често не постигат целите, които са си поставили. Старата формула на труд, постоянство и всеотдайност все още е най-добрият начин за постигане на успех във всяка област. Така че, колкото и да сте умни, не трябва да се отказвате да давате сто процента от себе си. Упоритата работа никога не остава незабелязана. Попитайте всеки, който е постигнал успех и той или тя ще ви каже, че е било благодарение на „един процент вдъхновение и деветдесет и девет процента пот“.

9. Не гарантира, че знаете как да се държите на работното място.

Умните хора понякога са толкова отдадени на собствените си мисли, че забравят да спазват елементарни правила за социално поведение. Когато работите в офис, се очаква да се държите и да изглеждате по определен начин. Защо клиент би инвестирал пари в компания, в която служителите изглеждат така, сякаш току-що са станали от леглото и са се озовали на работа? 

В повечето компании има определени изисквания, свързани с вида и поведението на служителите и те не се влияят от интелектуалния им потенциал. Ако не спазвате тези изисквания, има шанс непокорството ви да се превърне в пречка за кариерното ви развитие. Можете сами да се запитате – защо която и да е компания би искала да бъде представлявана от заядлив или зле възпитан човек?

10. Не гарантира, че имате житейски опит или бизнес нюх.

Колкото и да сте умни, по света има много напредничави хора, които имат бизнес нюх и притежават огромен житейски опит. Компаниите не се борят за хора, които могат да пишат научни трудове за Първата световна война или за разликата между парламентарна и президентска форма на управление. Те търсят служители и партньори, които имат житейска мъдрост и следят актуалните събития. Нуждаят се от хора, които знаят точно какво да кажат, кога да го кажат и на кого да го кажат. Умният човек може да е наясно със случващото се около него, но да е твърде наивен в конкурентния и жесток свят.

Това са само някои от причините, които показват, че да бъдете умни не е достатъчно. Компаниите няма да си губят времето да наемат някого само заради това качество. Те имат нужда от кандидат, който е всестанно развит. Затова опитайте да усвоите много и различни умения – те със сигурност ще ви помогнат да постигнете успех в професионалния си път. 

За автора

Читра има 12 години опит в области като международни BPO и набиране на персонал. Притежава и богат опит в цялостния жизнен цикъл за набиране на персонал – търсене, преговори и развитие. В свободното си време обича да пише на разнообразни теми.

Превод: Лора Жечева

Източник: Читра Реди, Wiseste

ПОБЪРЗАЙ! Запази своето място за Future Makers 2020