7 неща, които всеки студент трябва да направи, защото те ще му помогнат в бъдеще

 7 неща, които всеки студент трябва да направи, защото те ще му помогнат в бъдеще

Това са нещата, които всеки от нас трябва да свърши преди да получи дипломата си, представени от предприемача Лиз Весъл. 

На тези от вас, на които им предстои да започнат висшето си образование, университета може да се стори като място, изпълнено с безгранични нови запознанства, идеи, изживявания и възможности. Това изобилие понякога е достатъчно, за да накара студентите да забравят един жесток факт – университетът не продължава завинаги. Затова Лиз Весъл, предприемач и основател на Way Up, американски уебсайт, който помага на колежани и наскоро завършили да си намерят работа, смята, че трябва да се възползвате от тези възможности още сега. Преди да сте завършили.

„Имам много приятели, които завършиха и това им коства цяло състояние, както и четири години от живота им, ако не и повече…и после ми споделяха колко съжаляват за всички изпуснати възможности [които са можели да осъществят, докато са били студенти]” казва Весъл в речта си по време на TEDxRutgers. За да може вие да не се чувствата така в бъдеще, тя иска да ви сподели 7 неща, които всеки студент трябва да направи, преди да завърши.

1. Изпращайте имейли на хора, които не познавате лично (дори и да не ви се иска)

Замислете се за някого, с когото искате да се срещнете − може би известен възпитаник на вашия университет, писател, чиято работа е променила живота ви, или иноватор от индустрия, от която се интересувате. Намерете имейл адреса му (“има доста трикове и номера, посредством които можете да го направите онлайн”- казва Весъл), и започнете разговор.

Весъл успешно прилага този похват. До края на последната си година в Университета на Пенсилвания, тя вече има 2 оферти за работа: едната като мениджър на продуктовия маркетинг в Google, а другата като служител във фонд за рисков капитал. Въпреки че и двете позиции са добри, Весъл се колебае. Тя не е съвсем наясно какво изискват от нея тези две длъжности, но знае със сигурност, че иска да започне своя собствена компания няколко години след дипломирането си. Затова решава да напише имейл на управител на фонд за рисков капитал и да му обясни дилемата си. Той й отговаря и заявява, че ако по-нататък иска да се заеме със собствен бизнес, то тогава трябва да приеме офертата на Гугъл. 

Защо трябва да направите това, докато сте още студент:

За много хора изпращането на имейли до непознати е изключително неловко, защото предполагат че просто няма да им отговорят. Има две основни причини, заради които си струва да се разделите с този страх и едната от тях е, че още сте студенти. Както самата Весъл казва: „Всеки на този свят иска да помогне на студентите, възползвайте от това.”

Но ако не наблегнете на това си преимущество, не очаквайте нищо. Тя добавя: “Още първото ви изречение трябва да започва с думите: Здравейте, аз съм ___ и в момента съм студент в ___. Също така, ако имате някакви други допирни точки с този човек − възпитаници сте на една и същата гимназия, били сте доброволци към една и съща кауза, поддръжници сте на един и същи футболен отбор − споменете за тях от самото начало.“ 

2. Намерете своите пет

Според Весъл успехът, на който се радва сега, се дължи на хората, които е срещнала като студент: „Не бих била човека, който съм сега, ако не бях срещнала приятелите си.”

Нейният съвет е: „Сприятелете се с 5 човека, на които бихте заложили… Ако наистина останете приятели дори и след дипломирането си, то ще можете да си помагате взаимно.” Не е нужно обект на „залога“ ви да са някакви невероятни личности, заслужаващи място на корицата на Time. По-скоро това са хора, които харесвате, и на които се възхищавате, и мислите, че на са напът да оставят своята следа в този свят. По-нататък това ще са хората, които ще бъдат за вас като личен съвет на директорите, или легион на супергероите, по думите на личния треньор и консултант Таня Катан. 

Защо трябва да направите това, докато сте още студент:

Весъл казва: „В живота ви няма отново да има период, когато сте заобиколени от хиляди брилянти умове, които се учат заедно с вас. Това се случва само по време на студентските години.”

3. Изберете поне един курс практическа насока

Докато Весъл наистина обожава своите специализации − политика, японски и математика − според нея един от курсовете й и е помогнала особено. Тя казва: „Лекциите ми по графичен дизайн се оказаха нещото, което използвам най-често в ежедневието си сега.”

За съоснователя на компанията на Весъл WayUp този курс е воденето на преговори. „Сега той е човекът, който преговаря с фондовете за рисков капитал над окончателните условия, когато сключваме сделка.” – казва Весъл.

Защо трябва да направите това, докато сте още студент:

Дори първата ви работна позиция напълно да отговаря на специалността, която сте завършили, по време на работа рано или късно ще се сблъскате със задачи, които изискват от вас и друго. Затова е добър ход да имате различни практически умения в арсенала си − като гореспоменатите − които могат да ви осигурят широкоприложима експертиза и перспектива. „Ако се решите да запишете поне един практически насочен курс − свързан с програмирането, преговорите, писането − това със сигурност ще ви се отплати в бъдеще.”− казва Весъл.

4. Започнете нещо ново

Весъл осъзнава, че е предприемач по душа по време на университета. Казва, че ако не се е решила на 19 да започне личен бизнес по време на бакалавъра си, то сега нямало да е съсобственик на WayUp. Има толкова много неща, които може да започнете, не е задължително да е бизнес. Клуб по интереси, публикация, публична кампания, серия от видеа, TEDx събитие (можете да кандидатствате тук). Изборът е безграничен.

Защо трябва да направите това, докато сте още студент:

Зараждането на едно начинание, превръщането му в реалност и развитието му ще ви осигурят уникално обучение. Може и да се смята като подготовка за бъдеща работа, каквото и да е тя. „Щом влезете в професионална работна среда ще разберете, че изпълнението на проекти е много голяма част от това, което се изисква от вас, и е наистина трудно.“− казва Весъл. “Ако можете да си набавите този опит още по време на университета, би било страхотно.”

Точно както при имейли към непознати, фактът, че сте студент отново ще ви даде огромно предимство. „Корпоративните спонсори са доста по-склонни да ви помогнат, ако им кажете че сте студент и това е университетски проект. Повече, отколкото ако току-що сте се дипломирали.“− добавя Весъл. Още повече университетът ви предоставя огромен набор от ресурси. Можете да се посъветвате с вашите професори, с декана на факултета ви, с персонала на университета. Също така имате шанс да се възползвате от безброй състезания и стипендии, чрез които можете да си набавите капитал, да въвлечете състуденти да ви помогнат и да използвате аудитории, офиси, конферентни стаи и многобройни други съоръжения.  

5. Намерете професорът

„За всеки този човек ще е различен“ − казва Весъл. Ето как може да го разпознаете: това е преподавателят, чиито лекции наистина ви ангажират; който прави проучвания във вашата сфера на интерес, или просто има толкова уникален поглед към нещата, че сте сигурни, че можете да научите много от него.

Докато е бакалавър в Университета на Пенсилвания, Весъл решила да слуша лекциите на един експерт по предприемачество, но научила че той не преподава на бакалаври. Затова не спирала да му досажда по време на приемните му часове, докато накрая той не й дал разрешение. По-късно същият преподавател й помага с разработването на бизнес план за лансиране на WayUp и те още поддържат контакт. „Без колебание мога да кажа, че този професор промени живота ми.“− казва Весъл.

Защо трябва да направите това, докато сте още студент:

Супер лесно е да намерите този преподавател, докато сте още студент. Ако се опитате по-нататък, ще е значително по-трудно.

6. Впуснете се в приключение

Въпреки че животът след като завършите крие много преимущества, ваканциите не са сред тях. Поне не за новопостъпили служители. Освен ако не сте учител или не си намерите работа в образователния сектор. „Лятната и пролетната ваканция буквално не съществуват, а дори и за зимна понякога е трудно да се говори“ – уточнява Весъл.

Весъл прекарва едно от студентските си лета като маркетинг стажант в Токио и това я кара да осъзнае, че в някакъв период в бъдеще би искала да работи в чужбина. Благодарение на това изживяване в крайна сметка тя става браншов тийм лидер на Google в Индия.

Защо трябва да направите това, докато сте още студент:

„По-нататък няма да ви се отвори възможност да сте толкова фриволни“− обяснява Весъл. Заделете малко време, докато сте в университета − дори и да е само една седмица от лятната ви ваканция − за да изживеете нещо изцяло ново. Тя добавя: „Ориентирайте се къде са границите на вашата зона на комфорт. Харесва ли ви да сте извън нея? Или не искате да я напускате?” Намерете си работа в чужбина, отидете на пътешествие, станете част от уъркшоп или семинар, воден от друг университет или институция. 

7. Осигурете си възможно най-много трудов стаж

Въпреки че Весъл казва, че трябва да имате възможно най-много трудов опит, тя добавя: „Нямам предвид това да сте част от една и съща стажантска програма всяко лято или да водите лагер всяко лято или просто да сте рецепционист по време на уикендите в някой офис“. Вместо това пробвайте да разнообразите колкото се може повече работния си опит. 

Защо трябва да направите това, докато сте още студент:

Това е периодът, по време на който можете да сменяте много работни места, без това да се отрази зле на репутацията ви. „Докато сте още студент не е проблем да сте част от нова стажантска програма всяко лято. Също така безпроблемно може да имате нова работна позиция всяка година, ако искате дори всеки семестър.“− казва Весъл. „Въпросът е, че след като вече сте завършили, смяната на работно място не всеки 6 месеца не изглежда добре.“

Да опитвате различни работни позиции е най-добрият начин, по който можете да разберете с какво искате да се занимавате след университета. И нещо също толкова важно − този опит може да ви подскаже с какво не искате да се занимавате. Весъл обяснява: „Това е времето, когато трябва да се ориентирате какво ви е приятно и неприятно за вършене, в какво сте добри и какво ви куца.“

За автора

Лиз Весъл е съосновател и главен изпълнителен директор на WayUp – една от водещите кариерни платформи за млади професионалисти, предлагаща информация и кариерни възможности. WayUp е определена от CNN като една от 30-те най-иновативни компании, променящи света. Преди да създаде WayUp, Лиз е работила в Google като мениджър на продуктов маркетинг в Калифорния, а след това в Индия.

Превод: Дария Стоянова

Източник: Лиз Весъл, ideas.ted.com

ПОБЪРЗАЙ! Запази своето място за Future Makers 2020