Как да превърнеш хобито си в професия без да загубиш удоволствието от него

 Как да превърнеш хобито си в професия без да загубиш удоволствието от него

Три съвета, които ще ти помогнат за изпълнението на тази мисия

Не мечтаем ли всички за това? Всички ние искаме в понеделник да се будим пълни с енергия, да отиваме на работа с удоволствие и да се връщаме вкъщи нетърпеливи да започнем всичко отначало утре. Възможно ли е това? Разбира се, просто трябва да превърнеш своето хоби – „нещото“, което обичаш – в професия или малък бизнес, в източник на средства.  Ако успееш, то тогава забавлението и работата ти ще се слеят в едно. Ще се наслаждаваш на делничните дни, точно както на почивните, и целият ти живот ще се върти около това да правиш нещата, които поначало обичаш.

Поне това е идеята. Единственият проблем е че, както заключва един песимистично настроен автор в YourStory: „Когато хобито ти се превърне в работа, то става прекалено натоварващо и спираш да му се наслаждаваш, както преди.“ Аз обаче не съм съгласна и вярвам, че можеш да превърнеш своето хоби в доходоносна кариера или бизнес, без да загубиш страстта си. Ето как:

1. Не отхвърляй никоя възможност

Няма такова нещо като лоша възможност, особено когато се опитваш да пробиеш за първи път. Няма смисъл да капризничиш, защото най-добрият начин – всъщност единственият начин –  да превърнеш страстта си в своя работа, е да се възползваш за всеки предоставен шанс.

Пример за това е историята на Сара Ричио, писател и част от екипа на Sleepopolis − онлайн сайт за ревюта на различни джаджи, които помагат на хората да имат по-качествен сън. “Когато се натъкнах на обявата за работа на Sleepopolis работех като барманка заедно с един куп други млади хора, завършили Английска филология и борещи се да намерят мястото си в големия град.”− обяснява Сара по телефона.

Когато за първи път вижда обявата, тя й се струва нереално добра. По нейни думи: “Бях сигурна, че думите „харизматичен любител на съня“, който е готов лично да изпробва възглавници пред камера, всъщност означава − търсим си младо момиче, готово да позира разголено върху някой матрак”. Въпреки това тя захвърля предпазливостта си и решава да се пробва. „Какво мога да загубя?”− мисли си. Няма спор, възможността която е имала пред себе си е била далеч от сигурна, напротив − дори е звучала налудничаво − но в крайна сметка тя решава да рискува и сега е истински щастлива от решението си. „Имам шанса да се наслаждавам на двете си любими хобита − съня и писането − всеки ден.“

2. Не зацикляй на едно място

Когато хобито ти се превърне в твоя кариера, един от най-лесните начини да не губиш мотивация е постоянно да учиш нови неща, да се усъвършенстваш и да правиш нововъдения. Именно това е причината да не губим интерес към хобитата си − защото има безкрайно много за научаване и усъвършенстване.

Джеф Безос, страстен защитник на тезата, че трябва да следваме страстта си и да печелим от нея, вярва, че ако използваш страстта си към това, което обичаш, в работата си, можеш да направиш страхотни иновации на работното си място. Той обяснява: „Изобретателността има много различни лица и нива. Едни от най-фундаменталните и влиятелни изобретения са тези, които ни позволяват да развихрим креативността си и да следваме мечтите си.”

С други думи, постоянните нововъведения не просто ще ти помогнат да не губиш  страстта си, но и ще те направят по-ефикасен в намирането на лесни решения. 

3. Давай приоритет на собствените си проекти

Когато хобито е само хоби, всичко е доста по-лежерно. Просто правиш това, което обичаш по своя воля, а не по задължение. Но когато това хоби се превърне в кариера, трябва да се занимаваш с него, независимо дали ти се иска или не. Добрата новина е, че с малко целенасоченост можеш да поддържаш страстта, която си вложил в тази дейност.

Майк Бланкеншип, писател на свободна практика и собственик на Get Your Gusto Back − блог, който има за цел да помогне на хората отново да намерят радостта от живота − има страст към писането и себеразвитието. Той сподели с мен, че се старае да дава приоритет на собствените си проекти и че това му помага да не губи мотивацията си за работа. 

„За да съм сигурен, че не губя искрата в себе си, винаги започвам деня си с работа по личните си проекти” − обяснява той. „Поне до следобед не се занимавам с клиентски проекти, за да бъдат моите лични задачи на преден план. По ирония на съдбата това ми помага да върша работата си по-ефективно, защото съм започнал деня си с нещо, което ми дава мотивация.” 

Звучи като сбъдната мечта, нали? 

Превод: Дария Стоянова

Източник: Дженифър Спенсър, Enterpreneur

ПОБЪРЗАЙ! Запази своето място за Future Makers 2020

1 Comments

Comments are closed.