Как да си поставяш цели, които наистина да изпълниш

 Как да си поставяш цели, които наистина да изпълниш

Всяка година в края на декември и началото на януари, обзети от оптимизъм, си мислим: този път наистина ще сбъдна новогодишните си обещания. Сякаш забравяме, че миналата година до деня на Свети Валентин те са били изоставени. Ситуацията е била същата и по-миналата година. И, ами, всяка година преди това.

Може ли този път да е различно?

Има цяла наука, свързана с поставянето на цели. Проблемът е, че тя или е недостъпна за нас, или е тотално объркана с разни врели-некипели. Ето защо решихме да се обърнем към Кели Макгонигъл , психолог от Станфордския университет, и я попитахме какъв е най-добрият начин за задаването и изпълняването на цели от гледна точка на науката. По-надолу можеш да прочетеш нейните четири съвета, базирани на научни изследвания, за това как може успешно да си поставиш цели и да ги изпълниш.

Избери наистина значима, а не просто лесна за изпълнение цел

Нашите мозъци са програмирани така, че да обичат наградите, затова и доста често си задаваме прости цели, с идеята да можем бързо да почувстваме удовлетворение от изпълнението им. Днес отиде ли във фитнеса? Да. Писа ли в журнала си? Да. „Чувството да си подтавищ цел е много хубаво.“ − казва Макгонигъл. „Много често хората си задават цели, водени от оптимизма, който ги обзема, щом си помислят за промяната, която ще настъпи.“ Но ако наистина това е всичко, което влагаме, нищо чудно, че новогодишните ни цели остават неизпълнени.

Значимата цел – тази, която наистина би те вдъхновила за промяна − изисква значително повече усилия. „Дай си известно време, за да можеш да помислиш над това какво точно искаш от живота си и какво ти пречи да го постигнеш.“−  съветва Макгонигъл. Помисли за това какво искаш от идната година, а после се запитай − защо искаш точно това. И така три пъти подред. Например, ако искаш да откажеш пушенето, замисли се защо точно искаш да спреш. Ако го правиш заради здравето си, то тогава се запитай защо искаш по-добро здраве? Ако искаш това, за да можеш да живееш достатъчно дълго, за да се срещнеш с внуците си, се запитай защо искаш да се видиш с тях? „В крайна сметка ще стигнеш до нещо, което е очевидно важно за теб“ − казва психологът. Това наистина ще извади в съзнанието ти причината защо тази цел е толкова значима, а мотивацията, която ще получиш от това, ще ти помогне при изпълнението й.

Фокусирай се върху процеса, а не върху крайната цел

Когато си задаваш цел е много лесно да се фокусираш върху вълшебния край, когато вече всичко е изпълнено. Но истината е, че ние не можем да контролираме крайния резултат, и със сигурност не можем просто да накараме нещо да се сбъдне, мислейки си за него (не че и аз самата не съм се пробвала много пъти). Трябва бавно да напредваме към крайната си дестинация, избор след избор.

„Много хора често се заблуждават, мислейки си, че трябва изведнъж да променят всичко“− казва Макгонигъл. „Всъщност всяка малка промяна допринася за крайната ти цел.” Запитай се каква малка стъпка можеш да направиш днес, за да помогнеш за постигането на крайната си цел. Ако твоят проблем е че си срамежлив например, и целта ти е да станеш по-общителен, тази стъпка може да се изразява в нещо съвсем просто – да поздравиш  някого, с когото се разминаваш на улицата, или да приемеш покана за обяд. Оттам нататък продължавай в същия дух и налагай промени стъпка по стъпка.

„Можеш да започнеш с много, много малки промени, които да съответстват на крайната ти цел, без да имаш точен план за постигането й.“− казва Макгонигъл. Ако всеки ден правиш избори, които ще ти помогнат да осъществиш целта ти, в крайна сметка ще успееш, дори и да не я постигнеш по очаквания начин.

Задавай целите си позитивно

Начинът, по който описваш целите си, е изключително важен. Фокусирай се върху това какво искаш да внесеш в живота си, а не какво искаш да избегнеш. Това ще ти помогне по-лесно да постигнеш исканото. „Просто такава е химията в мозъците ни“ − казва Макгонигъл- „Ако се опитаме да избягаме от нещо, стимулираме изграждането на задръжки в нас, докато позитивно зададените цели ни правят по-активни и захранват мотивацията ни.“ 

Помисли над това как искаш да се обогатиш или какво искаш да правиш по-често. Тази позитивна настройка може да те мотивира, когато ти е трудно. “Думите „не искам да съм дебела“ не ти дават никаква позитивна мотивация, за да не посегнеш към втората кутия с понички.”− казва Макгонигъл. Отнасяй се добре със себе си. Това дава резултати.

Подготви се за провал (по добър начин)

Провалът е нещо неизбежно, но повечето от нас напълно се отказват от целта си, сблъсквайки се с незначителни неуспехи или неудобства. Един ден не сме отскочили до фитнеса и изведнъж постигането на добра фигура е нещо невъзможно, или един бургер ни кара да забравим, че искаме да отслабнем. „В момента, в който се провалиш, обикновено първата ти мисъл е напълно да се откажеш“− казва Макгонигъл. „Неудобно ни е да се съмняваме в самите себе си или да се самокритикуваме.“

Задачата ти не е да избягваш провалите, а да си подготвен за тях. Запитай се − какво би те спънало? Ако имаш навика да посягаш към нездравословна храна например, носи със себе си нещо леко за хапване за момента, в който ще огладнееш. Психологията нарича това “план за извънредни ситуации ако/тогава” или „ако това се случи, то тогава ще реагирам така.“ Това е план за това какво трябва да направиш, ако се изправиш пред някаква трудност.

Когато на пътя ти се изпречат препятствия или отклонения, напомни си защо твоята цел е значима. Тези прости припомняния за значимостта на исканото от теб ще ти помогнат да останеш мотивиран и да не кривнеш от правия път. Кой знае, може би следващия път ще успееш да избуташ.

Превод: Дария Стоянова

Източник: Надя Гудман, ideas.ted.com

ПОБЪРЗАЙ! Запази своето място за Future Makers 2020