Как се сбъдват мечти? Превърни ги в цели!

 Как се сбъдват мечти? Превърни ги в цели!

Чуваме призива да следваме мечтите си почти всеки ден, нали?Но в повечето случаи не е толкова лесно. Все пак как да кажеш, че искаш да станеш писател, когато знаеш, че родителите ти веднага ще започнат да опяват за пари и несигурност? 

Но има начин да докажеш на самия себе си (както и на родителите си), че си готов за предизвикателството! Ето няколко съвета за всички мечтатели, които искат да превърнат мечтите си в реалност, но не са сигурни точно как:

Трансформацията от мечта в цел

Мечтите са нещо доста неопределено. Харесват ти хвалбите, които чуваш от учителя си по литература, и в главата ти изникват хиляди фантазии, в които името ти краси корици на бестселъри. Или гледаш страхотен филм на тема бойни изкуства и изведнъж каратето е твоето призвание в живота. Това обаче продължава ден-два и след това имаш нова мечта. А може би просто се превръща в шепот, заседнал някъде в главата ти; илюзия, на която се наслаждаваш преди да заспиш. Ако искаш да стане реалност, трябва да превърнеш недостижимата си на пръв поглед мечта в цел!

„Искам да бъда богат“. Вгледай се по-внимателно в тази мечта − искаш черна кредитна карта или просто добре устроен живот, който ще ти позволява всяка година да прекарваш по седмица на Бахамите? Разбери каква точно е твоята дефиниция на богат и може би ще си приятно изненадан.

Задай си въпроса защо. Отново и отново, докато не стигнеш до същността на това, което искаш. А след това пресметни колко точно би ти коствало това – във финансов и всеки друг аспект. Каква би трябвало да е заплатата ти, ако искаш всяка година да летиш до някое екзотично място? Може би цифрата не е толкова баснословна, колкото си мислиш.

Целите са преработена версия на нашите мечти, нещо, което пасва на реалностите на живота. Не е нужно да се отказваш от мечтите си – трябва просто да ги направиш реалистични, като им придадеш конкретна форма и ги сведеш до най-същностното. Много често по време на този процес осъзнаваш, че всъщност това, което искаш, в крайна сметка не е толкова недостижимо.

Голямата цел като редица от по-малки цели

Твоята цел стои пред теб. А сега какво? Трябва да изградиш пътя си до нея! Една смела мечта съдържа в себе си една реалистична, но все пак нелесна цел.

Не може да очакваш изведнъж да нарисуваш цял комикс, ако за първи път хващаш електронна писалка. Не се пробвай да отхапеш повече, отколкото можеш да сдъвчеш. Да нарисуваш цял комикс е амбициозно, но ако започнеш с нещо по-малко − по една скица на герой на седмица например – шансовете ти са добри.

Гледайки своята голяма цел, помисли на какви по-малки такива можеш да я разделиш. Направи си конкретен план, с чиято помощ ще можеш накрая да достигнеш до желаното от теб.

Задаването на редица по-малки цели ще ти помогне по няколко начина.

  1. Понеже постигането им ще е значително по-бързо, те ще ти послужат като пътеводители.
  2. Ще ти помагат нагледно да виждаш напредъка си, а чувството за добре свършена работа ще поддържа мотивацията ти.

Куражът отново да се изправиш на крака

Дори и най-добре планираното пътешествие не протича без няколко засечки, нали? Колкото и старателно да си изградил плана за осъществяването на мечтите си, той сигурно няма да протече така, както си си представял.

Животът винаги намира начин да ни постави в непредвидени ситуация. Важното е когато изведнъж се окажеш без достатъчно пари, за да изкараш онлайн курса, който си искал, или просто осъзнаеш, че няма да спечелиш стипендията, която би те завела в Китай, да не се отчайваш.

Ако си в такава ситуация и имаш нужда от мотивация, или просто ти трябва допълнителна доза вдъхновение, чуй историята на Татяна, която иска да покори Космоса. Звучи амбициозно, нали? Ела на Future Makers 2020 и ще разбереш защо си струва да преследваш невъзможното и каква е цената на това да бъдеш първи.

Тъпо е да се каже, че за всичко си има причина − понякога лошият късмет е просто лош късмет. Често не заслужаваме ситуацията, пред която сме се озовали. Но в крайна сметка трябва да се справим с нея. Затова е важно да намериш куража да продължиш, дори и след като си пожънал неуспех или си изправен пред спънка в плана си.

По този начин ще добиеш дисциплината и постоянството да гониш целите си. Също така ще се научиш да не се боиш от провала, а да го виждаш като нещо естествено. Все пак ние се учим от нашите грешки и неуспехи − добиваме ценен опит и знаем как да се справим с подобни ситуации в бъдеще.

Мечтите могат да бъдат двигателят на нашия живот, силата която ни тласка към постоянно усъвършенстване и придава смисъл на това, което вършим. Стига да се осмелим да ги превърнем в нещо конкретно! А намериш ли смисъл и неспирна мотивация да бъдеш по-добър, то тогава все някой ще оцени тези усилия, нали?

Автор: Дария Стоянова

ПОБЪРЗАЙ! Запази своето място за Future Makers 2020