5-годишното правило: как да създадем бъдещето, което искаме

 5-годишното правило: как да създадем бъдещето, което искаме

Future Makers by NEXTSTEP

„Ще пристигнеш след 5 години, но въпросът е: къде?”

Джим Рон

Спомням си го, сякаш беше вчера. Току-що бях започнал да пиша. Най-сетне бях намерил нещо, което ми пасваше точно, нещо, за което си заслужаваше да работя здраво. Бях в стаята си и сгъвах прането, докато гледах YouTube видео на покойния Джим Рон. В него той обясняваше колко много можеш да промениш живота си в рамките на 5 години.

Няма значение дали искате да започнете собствен бизнес, да изградите своя марка, да разширите социалния си кръг или да създадете организация. Каквото и начинание да предприемете, което може драстично да промени живота ви, то би могло да бъде успешно, ако имате волята да вложите в него 5 години.

Спомням си, че си помислих: „5 години не изглеждат толкова много време.” Наумих си, че ще го направя. Започнах да пиша почти всеки ден, да чета книги, да гледам видеа, да вземам уроци и така се превърнах в същинска машина за самоусъвършенстване. По време на този процес темата за 5-те години започна да изскача отново и отново. Любимият ми писател − Джеймс Алтухер − е казал, че на човек му трябват 5 години, за да се промени напълно. Джон Мороу, онлайн менторът, който ме научи на почти всичко, което знам за воденето на блог, твърди че отнема от 4 до 6 години, за да се изгради платформа, която може да ти носи печалба.

По време на първите 3 години не печелих почти нищо, лутах се, чудейки се как мога да стана блогър, и си блъсках главата, опитвайки се да усвоя всички малки трикове, които научавах, но числото 5 не излизаше от съзнанието ми. По време на четвъртата година осъзнах, че успехът ми беше станал нещо неизбежно. А по време на петата всичко си дойде на мястото. Влязох в своята пета годишнина като писател и човек, който целеустремено се стреми към непрекъснато подобрение. Ето какво постигнах:

Като някой, който лично я е изпробвал, мога да кажа със сигурност, че 5-годишната формула работи. Ще усетите как значително задобрявате. В началото може и да не сте много успешни в новите си начинания. Това се дължи на факта, че по време на този начален период просто се опитвате да оцелеете и да изградите полезни навици. Повечето хора се отказват още тогава. Не правете като тях. Защо? Защото един ден няма да сте просто малко по-добри или малко по-успешни, а сякаш изведнъж всичко ще си дойде на мястото и ще се радвате на много повече успехи.

Чарли Мънгър го е казал чудесно:

„Прекарвайте всеки ден в опити да бъдете малко по-мъдри. Изпълнявайте задълженията си всеотдайно и старателно. Стъпка по стъпка вие се развивате и не е нужно този процес да е ужасно бърз. Така си изграждате дисциплина, готвейки се за бъдещите периоди на бърз растеж… Карайте я бавно, ден след ден, и накрая − ако живеете достатъчно дълго − почти сигурно ще получите възнаграждение за усилията си.”

Ето някои добри практични съвети, които можете да следвате:

  • 90-дневният спринт: отдайте се напълно на новото си начинание, проект или умение в първите 90 дни, през които работите над него. Ще научите много не само за това каква е цената на успеха, но също така дали това, с което сте се заели, наистина ви харесва. Това е нещо, което не се постига само с проучване. Повечето хора дори не стигат дотук. Но ако вие успеете, тогава шансовете ви за успех са доста големи. В случай че стигнете до извода, че това не е за вас, няма да сте загубили толкова много време.

  • Правилото на 100-те повторения: трябва да имате мотивацията до направите едно нещо поне 100 пъти, преди да станете добри в него. Напишете 100 блог поста. Направете 100 видеа (нещото, което наскоро постигнах посредством YouTube канала си), запишете 100 подкаста, говорете със 100 потенциални нови клиенти. 

  • 18-месечният цикъл: Питър Дракър, бизнес експерт и автор на книгата „Да управляваш себе си“, говори за това как да следим успеха си в рамките на 18-месечни цикли. Този период от време е достатъчен, за да ви даде нужните „данни“, но не е прекалено дълг, за да ви подтикне към преследване на нереалистични цели.

  • Единственото нещо: „Единственото нещо“ на Гари Келър е книга, посветена на едно просто правило, което може да ни помогне да бъдем по-фокусирани и продуктивни. Задайте си въпроса: „Какво е това нещо, което мога да направя, и което ще улесни изпълнението на другите ми задачи или дори ще ги направи излишни?” Може да използвате този похват, за да преразгледате дългосрочните си цели като поредица от по-лесно постижими действия и ключови показатели за ефективност, над които  да работите в по-краткосрочен план. Изберете си какво ще бъде за вас това едно нещо в рамките на следващите 18 месеца, после на следващото тримесечие, на следващия месец, седмица, ден. 

Не следях абсолютно точно прогреса си, използвайки всички тези похвати, но все пак не забравях за тях, докато се фокусирах върху изграждането на кариерата си на писател.

5 години изглеждат като дълъг период от време. Не е така. Ако направите процеса по-лесно смилаем, раздробявайки го на части, всяка от които с краткотраен срок, след 5 години ще се огледате и ще осъзнаете, че сте постигнали успехи, за каквито дори не сте мечтали.

Уменията ви се натрупват, също като пари в спестовна сметка, и в един момент ще осъзнаете колко невероятно по-добри си, в сравнение с началото. Първо обаче трябва да започнете.

Използвам този похват всеки път, когато искам да постигна нещо ново или да взема важно решение. Ако не съм склонен да отделя 5 години от времето си, то тогава няма да се заема. Но реша ли да го направя, натискам педала до дупка. Натрупването на тези периоди от по 5 години прави живота ми изключително продуктивен.

Има нещо, което искате да постигнете. Знаете какво е. Просто сте уплашени.

Предварително искате да знаете дали ще успеете или не. Повярвайте ми − само с малко талант и добра работна етика, която ще ви позволи постоянно да се усъвършенствате за тези 5 години, наистина ще успеете. Време е да започнете.

За автора

Айодиджи Ауошика е автор на два бестсеълъра, учител по писане и дигитален маркетолог в SEO компания. Всеки месец, написаното от него стига до хиляди читатели, а всяка година – до милиони. Като писател и учител, неговата мисия е да помага на хората около себе си да изградят собствената си дефиниция за успех и да им дава стратегиите и инструментите, за да го постигнат. 

Превод: Дария Стоянова

Източник: Medium.com

ПОБЪРЗАЙ! Запази своето място за Future Makers 2020